Denne nettsiden vises ikke riktig. Nettleseren din støtter ikke, eller har deaktivert Javascript. EN: You do not have JS enabled.

Et gyllent eksempel på byfornying

Reitan Eiendom

 

– Vaskerelven 39, som ligger like ved byparken og Torgallmenningen i Bergen, er et godt eksempel på byfornying. Her har vi lagt store ressurser i å tilbakeføre den historiske eiendommens originale detaljer, forteller markedssjef i Vestenfjeldske Eiendom, Hilde Skaar. 

– Vi ønsker å være en eiendomsaktør som tar byen tilbake igjen til original stand, forteller Skaar. Da vi kjøpte Olav Kyrresgate 41 og Vaskerelven 39 i 2015, så vi en mulighet for å bygge sammen de to nabobygningene til en bygningskropp.

Mad arkitekter ble engasjert og løsningen ble et «infill»-bygg som rommer den tidligere avstanden mellom de to byggene. Det ble viktig å gi «infillen» en egen identitet, og samtidig fremheve kvalitetene til de opprinnelige gårdene. Våren 2020 stod resultatet ferdig med en totalrehabilitert eiendom med alt av moderne fasiliteter. Året etter ble Vaskerelven 39 tildelt Bergen kommunes arkitektur- og byformingspris. 

Suksess gjennom godt samarbeid

– Å kombinere nybygg og rehabilitering gjennom ombruk og gjenbruk, har krevd vilje og mot til å teste løsninger. Samtidig har det gode samarbeidet med byantikvar, arkitekt og entreprenør har vært helt avgjørende for sluttresultatet, forteller Skaar. 

– Vestenfjeldske Eiendom har vært modige og fremoverlente, og vi arkitekter fikk anledning til å følge hjertet vårt og tenke litt utenfor boksen. Det står stor respekt av en byggherre som er så opptatt kvalitet og bærekraft, og som strekker seg så langt i sitt ønske om å videreføre Bergens historie, sier ansvarlig arkitekt for prosjektet, Celia Glanfield i Mad arkitekter.

– I prosjekter der nybygg og rehabilitering av eksisterende bygg kombineres, kreves en helt annen måte å jobbe på. Overraskelser dukker opp på byggeplass, som gjør at vi må tegne om, tilpasse oss og ta raske beslutninger. Da er det spesielt viktig å ha en god dialog med alle aktørene. I dette tilfellet har vi hatt et eksepsjonelt godt samarbeid, bekrefter arkitekten.

Byliv og bærekraft

Ombruk og bærekraftige materialer med lang holdbarhet har vært viktig og solide materialer i heltre, terrasso og messing preger prosjektet.

– Vi har alle et ansvar for å bidra til en positiv utvikling for miljø, samfunn og mennesker – men for oss i eiendomsbransjen hviler dette ansvaret kanskje ekstra tungt. Som en av byens største eiendomsaktører er det viktigere enn noen gang å være bevisst på utfordringene vi står overfor – både nå og for fremtidige generasjoner, avslutter Skaar.